Przemysł spożywczy

Przemysł spożywczy jest działem gospodarki, który zajmuje się wytwarzaniem produktów, które następnie przeznaczone są do spożycia, na przykład mięsa, mleka, nabiału, pieczywa i tak dalej. Przemysł spożywczy zawiera w sobie także produkcje napojów prace doktorskie alkoholowych i bezalkoholowych. Zakładami wchodzącymi w skład tej gałęzi są zakłady przetwórstwa rybnego i mięsnego, rzeźnie, cukrownie, piekarnie, gorzelnie, młyny, browary, zakłady cukiernicze i tytoniowe. W Polsce charakterystyczna cechą tego przemysłu jest jego rozproszenie. Coraz częściej w jego skład wchodzą małe przedsiębiorstwa. Przemysł ten wytwarza około dwudziestu procent produkcji sprzedanej i zatrudnia setki tysięcy osób. Popularnymi zakładami są browary, gorzelnie, cukrownie, krochmalnie, mleczarnie, młyny. Dana gałąź przemysłu rozwija się w różnych miastach w innym stopniu. Gdańsk i Gdynia przodują jeżeli chodzi o przemysł rybny, Warszawa – przemysł młynarski, Ełk – przemysł mięsny, Tychy – przemysł alkoholowy.